Refleksoterapija

Refleksoterapija je tehnika odkrivanja in hkrati tudi tehnika trenja blokad ter deficitov. Glede na to, da se z refleksoterapijo ukvarjam že od leta 2012, mi je vsakič znova impresivno, koliko različnih zgodb lahko stopala povedó. Tako fizičnih kot psihičnih. Refleksoterapija je prastara veda. Obstaja freska, kjer je jasno prikazano kako so se masirala starodavna egipčanska ljudstva.

Laično bi lahko rekli, da s terapevtskim pritiskom na refleksno točko na stopalu spodbudimo, npr. organe, da začnejo delati po svojih najboljših močeh. Kako hitro bo prišlo do želenega učinka pa je odvisno od organizma samega (koliko je telo morda že zakisano, ali so že prisotne poškodbe posameznih organov ter kako hude so,…) ter čustvene naravnanosti in prepričanja posameznika. Z refleksoterapijo ne moremo diagnosticirati bolezni. Bolezen diagnosticira lahko le zdravnik, z diagnostičnimi metodami.

Pozitivnih učinkov refleksoterapije je za dolg seznam. A stranke, ki me redno obiskujejo, ugotavljajo:

  • da se jim je z rednim posluževanjem refleksoterapije predvsem okrepil imunski sistem (manj viroz in prehladov)
  • da so se jim umirili glavoboli
  • da se jim je uredila prebava
  • da refleksoterapija nanje deluje sproščujoče (med terapijo zaspijo)
  • da se jim občutno pospeši in izboljša prekrvavitev nog (občutek lahkih nog)
  • da, v primeru npr. bolečega išiasnega živca, protibolečinska terapija, blaži bolečine – to je tehnika pritiska na živčne točke, kjer se s pravilnimi tretmaji živčnih točk bolečino išiasnega živca lahko umiri.
  • in še mnogo, mnogo več.

01 REFLEKSOTERAPIJA

Primer uspešne prakse

Ko je bil moj drugi sin v fazi prehoda iz dojenja na trdo hrano, mu je ta prehod povzročil hudo zaprtje. Po treh dneh, ko še vedno ni šel na veliko potrebo, ga položim na previjalno mizo in na drobcenem stopalcu nežno pritisnem na točko črevesja. Blokada je bila huda. Zgolj nežen pritisk na točko mu je povzročil bolečino, da je zajokal. To mi je bil jasen signal, da je potrebno nujno posredovanje. Čez nekaj dni, ko smo uredili odvajanje, sem ga ponovno nežno pritisnila na točko črevesja. Zgodilo se ni nič. Tudi na malo močnejši pritisk, otrok ni reagiral, kar je pomenilo, da se je blokada v črevesju odpravila.

Pri refleksoterapiji je resnično čudovito to, da telo samo pove, kje so blokade in potem lahko začnemo intenzivno delati na odpravi le-teh, preventivi in ponovni vzpostavitvi ravnovesja: telo – duh – duša.

Marsikdo ima pomislek, da refleksoterapija žgečka, da je to žgečkanje in božanje stopal. Ne bi mogel biti bolj v zmoti. Terapevtski prijem je prijeten, ni žgečkljiv. Ko pa skozi proces odkrivanja blokad pritisnem na točko le-te, zna blokada zaboleti. In točno to je tisto, kar mi je pri tej terapiji tako fascinantno. Vsako telo samo govori. Sporoča, kje so deficiti, kje so blokade.

02 REFLEKSOTERAPIJA

Primer uspešne prakse

Gospa je tožila o fizični bolečini na desni strani, v predelu črevesja. Vročine ni imela nikdar, le hude napade bolečin. Na pritisk točke slepega črevesja, telo ni reagiralo. Niti ni reagiralo na točko tankega ali debelega črevesja. Vendar, ko sem pritisnila na točko Bauhinske zaklopke (ki anatomsko in funkcionalno loči konec tankega črevesa od debelega črevesa), je gospa od bolečine »malce« poskočila. Glede na informacijo, ki jo je dobila s pomočjo refleksoterapije se je gospa odločila za kolonoskopijo. Le-ta je pokazala zožanje Bauhinske zaklopke. Nekaj pravilnih naturopatskih nasvetov, držanje le-teh in njene bolečine so minile.