Išias

Bolečine v križu, boleč išiasni živec in refleksoterapija v praksi.

Kako lahko pomaga refleksoterapija pri bolečem išiasu?

Tako pri prvem kot pri drugem razlogu za boleč išiasni živec se izvaja ista, protibolečinska terapija. Terapija deluje, predvsem na naraven način, kot prva pomoč; da tiste najbolj grozne bolečine izzvenijo. Potem pa je potrebno sanirati vzrok nastale bolečine, ki se nahaja v hrbtenici.

Ugotavljam, da imajo stranke največ težav na področju križa in težave z bolečim išiasom predvsem zaradi dveh dejavnikov: 1. Ker so si išiasni živec »prehladile(!)« 2. Ker se je hrbtenica fizično spremenila (poškodovala).

Pri »prehlajenem« išiasnem živcu običajno velja, da je s hrbtenico načeloma vse v redu, le zaradi nepazljivosti se živec vname in začne boleti. Kako in kdaj si išiasni živec sploh lahko »prehladi«? Npr.: v prehodu iz poletja na jesen, ko zapiha mrzel veter, si nikakor ne smete dovoliti, da zračite predel križa. Če se pri vsakem priklonu ali počepu vaš hrbet razgali, je to slaba popotnica za vaš križ. Podobno je poleti, četudi je vroče. Vsako sušenje mokrih kopalk na telesu, je strup za išias (tudi za ledvica), in velja tako za moške kot za ženske. Priporočam dosledno menjavo kopalk. Pri fizičnih aktivnostih, ko se prepotite v predel pasu, si je potrebno brezkompromisno menjati spodnje perilo oziroma tako imenovane švic-majice. Dokler hodite in ste aktivni, ni potrebe po menjavi; ko se ustavite in začutite mrzel pot v predelu križa – je treba to mrzloto odstranit. Če ne gre drugače si lahko omislite brisačke, s katerimi si podložite mokre spodnjice in spodnjo majico.

Kadar je išiasni živec prehlajen, mu odgovarja toplota. Zato priporočam, v času bolečin, tople obkladke na predelu križa ali mazanje s kremami, ki grejejo.

Pri fizičnih spremembah hrbtenice, je potrebno pridobiti točno diagnozo: kje je hrbtenica okvarjena – kje so nastale spremembe, ki povzročajo bolečino. Le-to se dobi z rentgensko sliko ali, še bolje, z magnetno resonančno preiskavo. Največkrat išiasni živec zaboli zaradi hernije diska (hrbtenična kila), zožitve hrbtenjačnega kanala, obrabe vretenc in posedanja. Lahko pa tudi zaradi drugih razlogov.

Nasvet iz prakse: pri bolečem križu in išiasu odlično pomaga telovadba, telovadba, telovadba – počasna, raztezna telovadba pri kateri ne smemo iti preko bolečine. Torej bi bilo smotrno razmisliti v smeri joge, pilatesa, Feldenkraisa ali skupinskih vadb, ki so namenjene točno temu – počasnemu raztezanju hrbtenice. Priporočam dvoje: a) obisk (enkrat tedensko) skupinske vadbe, kjer se naučite pravilnega gibanja, raztezanja in dihanja; b) in vsakodnevno jutranje nekajminutno raztezanje, predno nas obveznosti posrkajo v svoj ritem. Telovaditi – da, vendar predvsem pravilno telovaditi.

Odlična kombinacija za odpravljanje bolečin v predelu hrbtenice in bolečega išiasnega živca, je torej refleksoterapija (protibolečinska terapija) in pravilna, raztezna telovadba.

In še dejstvo iz prakse: dalj časa kot je bolečina išiasnega živca prisotna, težje jo je sanirati. Zato toplo svetujem, da se bolečino začne sanirati takoj, tudi z refleksoterapijo in z upoštevanjem zgornjih nasvetov.

Prijavite se na protibolečinsko terapijo

ali pa pokličite na 040 365 285.

Če se prijavljate prvič, svetujem najprej prijavo na refleksoterapijo, da se spoznamo in da vam natančno razložim, kako protibolečinska terapija poteka.